2013-10-10
Autor: nTimes

Żywność z dodatkami „E” – co jest szkodliwe, a co nie

E-Number-Food-Chemical

E od 400 do 499 to środki zagęszczające

Zagęstniki to jeden ze składników np. lodów, sosów czy galaretek. Należą do nich np. kwas alginowy (E 400-404) w lodach czy guma guar (E 412) w majonezach lub zupach.

Nieszkodliwe są:

E 406 (agar) – występuje w keczupach, sosach, uzyskiwany jako ekstrakt z czerwonych alg morskich
E 412 (guar) – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego
E 414 (guma arabska) – występuje w gumach do żucia, jogurtach, uzyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru
E 440 (pektyna) – występuje m.in. w jogurtach i dżemach, uzyskiwana jest ze skórek owoców
E 441 (żelatyna) – stosowana w galaretkach i sosach, uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt.

Szkodliwy jest natomiast E 420 (sorbitol) – występuje w gumach do żucia, żelkach i wielu słodyczach, daje efekt „chłodzącej słodyczy” (jego nadmiar może wywołać biegunkę).

E od 500 do 599 to substancje przeciwzbrylające

To różne dodatki, w której znajdziemy np. węglan amonu (E 503) obecny w proszku do pieczenia, grupę glukonianów (E 575 – 579) dodawanych do sypkich produktów, żeby się nie zbrylały, a także żelazocyjanek potasu (E 536) dodatek do wina usuwający jony żelaza, które psują jego smak.

E od 600 do 699 to wzmacniacze smaku

Mają pogłębiać smak, ale go nie zmieniać – są jednak często przedawkowywane (np. w zupkach chińskich). Należy do nich np. E 621, czyli glutaminian sodu.

E od 900 do 1299 dosładzają

To dodatki o różnym zastosowaniu, np. znajdziemy tu substancje intensywnie dosładzające, 200-400 razy słodsze od cukru, np. E 951 to aspartam znajdujący się we wszelakich słodzikach.

E od 1300 do 1451 to modyfikowane skrobie

Są to skrobie m.in. z kukurydzy, manioku, ziemniaków, pszenicy, ryżu, ale modyfikowane na różne sposoby, np. kwasami, zasadami. Dodane do żywności pełnią funkcję zagęstników, substancji wiążących np. w keczupach, śmietanach, puddingu czy sosach warzywno-mięsnych.

Jakie zagrożenia niesie obecność E w produktach?

Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków. Prowadzi to niestety najczęściej do takich sytuacji, że szynka nie ma swoim składzie mięsa, a keczup jest bez pomidorów. Powstał już taki mętlik, że nikt nie jest w stanie zbadać, jaką ilość tych substancji pochodzących z różnych produktów w sumie spożyliśmy. Warto również ograniczyć ilość spożywanych produktów spożywczych zawierających w swoim składzie E, ponieważ najczęściej spożywając wiele produktów jednocześnie nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jaką naprawdę ilość tych substancji przyswajamy.

Brak kontroli nad tym, co jemy, prędzej czy później może spowodować kumulację substancji pochodzących z różnych produktów spożywczych w naszym organizmie a w konsekwencji zaburzenia trawienia, problemy z układem pokarmowym, alergie pokarmowe i rozmaite choroby.

„Jesteś tym, co jesz”

W krajach Unii Europejskiej, i w każdym kraju Europy z osobna, istnieje co najmniej kilka instytucji, których celem jest monitorowanie składu produktów spożywczych – w tym badanie zawartych w nich dodatków specjalnych – i natychmiastowe reagowanie w sytuacji, gdy zawierają zbyt duże dawki „E” (przekraczające tzw. dzienną normę spożycia) lub gdy zastosowana substancja jest ewidentnie szkodliwa. To nie zmienia jednak faktu, że obecnie nie wiemy dokładnie, jakie skutki zdrowotne może mieć w dłuższej perspektywie masowe stosowanie – i przyjmowanie – rozmaitych konserwantów i ulepszaczy. Nie wiadomo też, czy nie wpłynie na zdrowie przyszłych pokoleń. Prawdą jest stare powiedzenie, iż „jesteśmy tym, co jemy” [Redakcja: czy więc tylko ludożercy są ludźmi? ], ale jest to prawda tylko częściowa. Wiadomo bowiem już dzisiaj, że rodzice przekazują dzieciom informacje o swoim zdrowiu, odżywianiu i warunkach środowiska, w którym przebywają, drogą zmian epigenetycznych. Nasze przyszłe dzieci otrzymują te informacje w chwili poczęcia i dziedziczą cechy bez zmiany genów. Jesteśmy więc niemal w takim samym stopniu tym, co jemy jak i tym, co jedli nasi rodzice, a nawet dziadkowie.

Co robić?

Dietetycy i specjaliści od żywienia jak mantrę powtarzają, że zasady zdrowego żywienia i troska o jak największe urozmaicenie diety są kwestią najwyższej wagi.

Dlatego też obecna moda na żywność ekologiczną – produkowaną lokalnie, ręcznie, w małych wytwórniach i niewielkich ilościach, według tradycyjnych przepisów, a więc z minimalną ilością substancji dodatkowych lub w ogóle bez nich – wcale nie jest przypadkowa. W Niemczech np. aż 40% konsumentów regularnie sięga po produkty ekologiczne. Podobnie jest w krajach skandynawskich. Problem jest tylko jeden – są one, niestety, niekiedy aż 50% droższe od produktów masowych. Ale nawet jeśli nas nie stać na codzienne zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, możemy się chronić w inny sposób – unikając zupek gotowych do skonsumowania od razu po zalaniu wrzątkiem, dań które można przygotować w pięć minut, albo produktów ważnych dwa lata.

Ludzie żyjący w wielkich miastach postindustrialnych społeczeństw właściwie przestali gotować w domach. A przecież mają w nich zwykle dobrze wyposażone kuchnie. Jadają „na mieście” (a w restauracjach też stosuje się różne „ulepszacze”), ewentualnie kupują gotowe, zamrożone albo pakowane próżniowo i do tego intensywnie zakonserwowane dania. To błąd. Powinni raczej jak najszybciej wrócić do zwyczaju gotowania w domu, to znaczy przyrządzania potraw z zakupionych surowców. Staliby się na pewno zdrowsi.

Basia Baranowska, Fitness.Sport.pl
Przemek Berg, Polityka

Możesz przeczytać też: Czego McDonald’s i inne FastFoody nigdy nie powiedzą swoim klientom (słynny „Korytarz Smakowy” w New Jersey blisko Nowego Jorku, fabryki czystej chemii spożywczej).

Lista E – kody chemicznych dodatków do żywności

100–199 BARWNIKI
100–109żółcienie
110–119oranże
120–129czerwienie
130–139błękity i fiolety
140–149zielenie
150–159brązy i czernie
160–199złoty i inne kolory
200–299 KONSERWANTY
200–209sorbiniany
210–219benzoesany
220–229Siarczany (IV)
230–239fenole i mrówczany (metaniany)
240–259azotany
260–269octany (etaniany)
270–279mleczany
280–289propioniany (propaniany)
290–299inne konserwanty
300–399 PRZECIWUTLENIACZE i REGULATORY KWASOWOŚCI
300–305askorbiniany (witamina C)
306–309tokoferole (witamina E)
310–319galusany i izoaskorbiniany
320–329mleczany
330–339cytryniany i winiany
340–349fosforany
350–359jabłczany i adypiniany
360–369bursztyniany i fumarany
370–399inne przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
400–499 ZAGĘSZCZACZE, STABILIZATORY i EMULGATORY
400–409alginiany
410–419gumy naturalne
420–429inne naturalne środki
430–439związki glikolu polietylenowego
440–449naturalne emulgatory
450–459fosforany
460–469związki celulozy
470–489kwasy tłuszczowe i ich pochodne
490–499inne środki syntetyczne
500–599 REGULATORY pH i ŚRODKI PRZECIWZBRYLAJĄCE (SPULCHNIACZE)
500–509mineralne kwasy i zasady
510–519chlorki i siarczany (VI)
520–529Siarczany (VI) i wodorotlenki
530–549związki metali alkalicznych
550–559krzemiany
570–579stearyniany i glukoniany
580–599inne regulatory kwasowości i środki przeciwzbrylające
600–699 WZMACNIACZE SMAKU i ZAPACHU
620–629glutaminiany
630–639inozyniany
640–649inne wzmacniacze smaku i zapachu
700–799 ANTYBIOTYKI
700–713
900–999 RÓŻNE
900–909woski
910–919syntetyczne glazury
920–929ulepszacze
930–949gazy do pakowania
950–969sztuczne środki słodzące
990–999środki pianotwórcze
1000–1599 DODATKOWE ZWIĄZKI CHEMICZNE (np. Rozpuszczalniki, Dodatki Zapachowe)Związki chemiczne niepasujące do żadnej z wyżej wymienionych grup.
Numer E – kod chemicznego dodatku do żywności. Uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski. Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

Dane do tabeli: Wikipedia

12
Komentarz: 1
  1. markoniusz pisze:

    Bardzo ciekawy i pożyteczny artykuł. To samo można powiedzieć o całym portalu.

    Nie bardzo tylko rozumiem stopkę wspólną dla wszystkich artykułów:
    „O Autorze
    NTNWP > Mohandas Karamchand Gandhi ….”

SKOMENTUJ

Zaloguj się i napisz komentarz.

Poznaj Chiny

Artykuły w Kategoriach:

Ziemia Nocą

Komentarze (temp. OFF)

Teleskop Hubble'a